Frågor och svar


Vad är Tecfidera™ (dimetylfumarat)?
Tecfidera (dimetylfumarat, DMF) är indicerat för behandling av vuxna och pediatriska patienter från 13 års ålder med  skovvis förlöpande MS (multipel skleros). DMF metaboliseras presystemiskt till det aktiva ämnet monometylfumarat (MMF). Kliniska studier har visat att Tecfidera signifikant reducerar inflammatorisk aktivitet i det centrala nervsystemet, reducerar antalet skov och minskar risken för funktionsnedsättning hos MS-patienter jämfört med placebogruppen.
 

Hur verkar Tecfidera™ (dimetylfumarat)?
Tecfidera antas verka bland annat genom att stärka kroppens försvarssystem mot oxidativ stress, vilket anses vara en kontinuerlig process vid MS. Detta kan bidra till att bromsa framtida försämring av sjukdomen. Tecfidera och metaboliten MMF har visat sig aktivera transkriptionsfaktor Nrf2 in vitro och in vivo hos både djur och människor. Nrf2-aktiveringen är en del av cellreaktionen på oxidativ stress. Tecfidera har också uppvisat antiinflammatorisk effekt in vitro och in vivo. Den exakta verkningsmekanismen för Tecfidera vid MS är ännu inte helt klarlagd.
 

Hur ska Tecfidera™ (dimetylfumarat) administreras?
Tecfidera administreras oralt. Den rekommenderade dosen är 240 mg 2 gånger dagligen. I registreringsstudierna tog patienterna 120 mg 2 gånger dagligen i 7 dagar, och därefter ökades dosen till den normala nivån på 240 mg 2 gånger dagligen. Tillfällig dosreduktion till 120 mg 2 gånger dagligen (totalt 240 mg dagligen) kan minska förekomsten av rodnad och gastrointestinala biverkningar. Den rekommenderade dosen på 240 mg 2 gånger dagligen oralt ska återupptas inom en månad. Tecfidera ska tas i samband med mat. 
 

Byt till Tecfidera™ (dimetylfumarat)?
De kliniska studierna har inte varit utformande för att visa om byte från annan behandling till Tecfidera påverkar tolerabiliteten eller behandlingseffekten.
 

Vilka biverkningar ger Tecfidera™ (dimetylfumarat)?
De vanligaste biverkningarna som har rapporterats under kliniska studier (incidens >10%) är hudrodnad och gastrointestinala biverkningar (t.ex. diarré, illamående, magsmärtor). I de allra flesta fall var dessa biverkningar av lindrig eller måttlig grad. Förekomsten av hudrodnad var större strax efter påbörjad behandling. De biverkningar som enligt rapporterna oftast har lett till avbruten behandling (incidens >1%) var hudrodnad (3%) och gastrointestinala biverkningar (4%). Dessa biverkningar kunde delvis förebyggas genom att kapseln intogs tillsammans med mat. När acetylsalicylsyra administrerades 30 minuter före Tecfidera reducerades förekomsten och svårighetsgraden av hudrodnad i en 4 dagars respektive 4 veckors lång undersökning med frivilliga försökspersoner. Långvarig användning (>4 veckor) av acetylsalicylsyra för att minska hudrodnad har inte undersökts och rekommenderas därför inte. I produktresumén finns en lista över samtliga rapporterade biverkningar.
 

Kan Tecfidera™ (dimetylfumarat) ordineras till gravida kvinnor?
Det finns inga eller begränsad mängd data från användning av dimetylfumarat hos gravida kvinnor. Tecfidera rekommenderas inte under graviditet eller till fertila kvinnor som inte använder lämpliga preventivmedel. Tecfidera ska användas under graviditet endast då tillståndet kräver att det är absolut nödvändigt och om den möjliga nyttan uppväger den möjliga risken för fostret. Djurstudier har visat reproduktionstoxikologiska effekter (se av snitt 5.3 i Tecfidera produktresumé). Toxikologiska studier har inte visat några tecken på nedsatt fertilitet eller teratogenicitet vid administrering av Tecfidera hos råtta och kanin vid upp till 6 gånger den rekommenderade dosen för människor. Högre doser har påverkat fosterutvecklingen hos gnagare vilket kan ge låg fostervikt samt försenad benbildning (metatarsaler och bakbensfalanger) vid 11 gånger den rekommenderade dosen på en AUC-basis.
 

Kan Tecfidera™ (dimetylfumarat) ordineras till ammande kvinnor?
Det är okänt om dimetylfumarat eller dess metabolister utsöndras i bröstmjölk. En risk för det nyfödda barnet/spädbarnet kan inte uteslutas. Ett beslut måste fattas om man ska avbryta amningen eller avbryta behandlingen med Tecfidera efter att man tagit hänsyn till fördelen med amning för barnet och fördelen med behandling för kvinna.

 

Finns det några kontraindikationer?
Tecfidera ska inte ordineras till patienter som är överkänsliga mot några av innehållsämnena i läkemedlet eller hos patienter med misstänkt eller bekräftad progressiv multifokal leukoencefalopati (PML).
 

Finns det några varningar eller särskilda försiktighetsåtgärder?
Allmänt: under behandling med Tecfidera ska samtidig användning av andra fumaratsyraderivat undvikas.
 

Fullständiga förhållningsregler och rekommendationer för provtagning/övervakning med avseende på hematologi och immunförsvar, vaskulära och gastrointestinala besvär, njurar och lever finns i Tecfidera produktresumé. PML-fall har förekommit i samband med Tecfidera och andra produkter som innehåller fumarater. PML är en opportunistisk infektion som orsakas av John Cunningham-virus (JCV), vilken kan vara dödlig eller leda till svår funktionsnedsättning.

Vid första tecken eller symtom som föranleder misstanke om PML ska Tecfidera sättas ut. Symtomen på PML kan likna de vid MS-skov. Typiska symtom förknippade med PML varierar, utvecklas under dagar eller veckor och omfattar progressiv svaghet på en sida av kroppen eller klumpighet i extremiteterna och förändringar i tänkande, minne och orienteringsförmåga som leder till förvirring och personlighetsförändringar.

Om en patient utvecklar PML ska Tecfidera sättas ut permanent.

 

Lymfocyträkning

Patienter som behandlas med Tecfidera kan utveckla lymfopeni. Innan behandling med Tecfidera inleds ska en aktuell differentialräkning, inklusive lymfocyter, utföras.

Om det visar sig att lymfocyttalet är lägre än det normala intervallet, bör en grundlig bedömning av möjliga orsaker göras innan behandling med Tecfidera inleds. Dimetylfumarat har inte studerats på patienter med befintligt låga lymfocyttal och försiktighet måste därför iakttas när dessa patienter behandlas. Behandling med Tecfidera ska inte inledas hos patienter med svår lymfopeni (lymfocyttal < 0,5 × 109/l). Efter inledd behandling måste differentialräkningar, inklusive lymfocyter, utföras var tredje månad.

På grund av ökad risk för progressiv multifokal leukoencefalopati (PML) rekommenderas ökad vaksamhet hos patienter med lymfopeni som följer:
 

·       Tecfidera ska sättas ut hos patienter med långvarig svår lymfopeni (lymfocyttal < 0,5 × 109/l) som pågår i mer än 6 månader.

·       Hos patienter med konstant måttligt minskade absolutantal lymfocyter ≥ 0,5 × 109/l och < 0,8 × 109/l under mer än sex månader ska Tecfidera-behandlingens nytta/risk omprövas.

·       Hos patienter med lymfocyttal under den lägsta gränsen för normalvärde (LLN, lower limit of normal) såsom definierad enligt det lokala laboratoriets referensområde, rekommenderas regelbunden kontroll av absolutantal lymfocyter. Övriga faktorer som kan öka den individuella PML-risken ytterligare ska tas i beaktande.

Lymfocyttalen ska följas upp fram till återhämtning. Vid återhämtning och i frånvaro av andra behandlingsalternativ, bör besluten om huruvida behandlingen efter behandlingsavbrott med Tecfidera ska återupptas eller inte baseras på klinisk bedömning.

 

Vaccination
Samtidig administrering av icke-levande vaccinationer i enlighet med nationella vaccinationsprogram kan övervägas under behandling med Tecfidera. I en klinisk studie som omfattande totalt 71 patienter med skovvis MS, sågs hos patienter som stod på Tecfidera 240 mg 2 gånger dagligen under minst 6 månader (n=38) eller icke-pegylerat interferon under 3 månader (n=33), ett jämförbart immunsvar (definerat som ≥2-faldig ökning från pre- och post-vaccinationstiter) på tetanustoxoid (resevaccin) och konjungerat meningokockpolysackaridvaccin typ C (neoantigen)=, medan immunförsvaret på olika serotyper av ett 23-valent okonjungerat pneumokockpolysackaridvaccin (T-celloberoende antigen) varierade i båda behandlingsgrupperna. Ett positivt immunsvar, definerat som en ≥4-faldig ökning i antikroppstiter på de tre vaccinationerna, uppnåddes hos färre försökspersoner i båda behandlingsgrupperna. Små numeriska skillnader i svaret på tetanustoxoid och pneumokockpolysackarid serotyp 3 noterades till fördel för icke-pegylerat interferon.

Det finns inga tillgängliga kliniska data om effekt och säkerhet för levande försvagade vacciner hos patienter som tar Tecfidera. Levande vaccinationer kan medföra en ökad risk för kliniska infektioner och bör inte ges till patienter som behandlas med Tecfidera såvida inte, i undantagsfall, denna potentiella risk anses vara uppvägd av risken om individen inte blir vaccinerad. 

 

Finns det några kända läkemedelsinteraktioner?
Under behandling med Tecfidera ska samtidig användning av andra fumaratsyraderivat undvikas. Samtidig administrering av antineoplastisk, immunsuppressiv eller immunmodulerande behandling rekommenderas inte heller på grund av den potentiella risken för additiva effekter på immunförsvaret.
 

Får patienten kör bil under behandling med Tecfidera™ (dimetylfumarat)?
Tecfidera väntas inte ha någon effekt på förmågan att framföra fordon.
 

Ska Tecfidera™ (dimetylfumarat) tas tillsammans med mat?
Ja, om patienten tar Tecfidera tillsammans med mat kan detta lindra vissa av de biverkningar som eventuellt kan uppstå.
 

Får Tecfidera™ (dimetylfumarat)-kapsel delas?
Kapseln ska sväljas hel och får inte delas.
 

Hur ska Tecfidera™ (dimetylfumarat) förvaras?
Läkemedel ska förvaras i rumstemperatur, under 30 grader och utom syn- och räckhåll för barn. Blisterförpackningen ska förvaras i ytterkartongen för att skydda läkemedlet mot ljus. Oanvänt läkemedel ska lämnas till MS-sjuksköterska eller apotek och får inte kastas tillsammans med hushållsavfall.
 

Vad händer om patienten glömmer att ta Tecfidera™ (dimetylfumarat)?
Patienten ska ta den glömda kapseln om det är minst 4 timmar kvar till nästa dos. Om det är mindre än 4 timmar kvar till nästa dos ska den glömda dosen utelämnas och behandlingen fortsätta enligt ordination.
 

Får patienterna göra uppehåll i behandlingen med Tecfidera™ (dimetylfumarat)?
Det är viktigt att fortsätta med behandlingen. MS är en kronisk sjukdom där det har visat sig att sjukdomsprogressionen bromsas om antalet skov begränsas. För att få bästa möjliga resultat av behandlingen med Tecfidera ska patienten fortsätta att ta medicinen enligt överenskommelse med MS-läkaren, även om inga symtom uppträder. Om en patient upplever biverkningar av behandlingen kan man överväga en tillfällig dosreduktion. Läs mer om detta under administreringssätt.


Biogen-05787 juni 2022
Senast uppdaterad: 2022-08-11
 

 

Referens:
Tecfidera SPC


Tecfidera™ (dimetylfumarat), Rx, ATC-kod: L04AX07
Enterokapsel 120/240 mg. F, inom förmån.
Baserad på SPC 10/2023. 

Indikation: Vuxna och pediatriska patienter från 13 års ålder med skovvis förlöpande multipel skleros. Kontraindikation: Misstänkt eller bekräftad progressiv multifokal leukoencephalopati (PML). Varning och försiktighet: Patienter kan utveckla lymfopeni vilket bör tas i beaktande under behandlingen. Lymfopeni är en riskfaktor för PML. Graviditet: Som en försiktighetsåtgärd bör man undvika användning av Tecfidera under graviditet. Amning: Ett beslut måste fattas om man ska avbryta amningen eller avbryta behandling med Tecfidera efter att man tagit hänsyn till fördelen med amning för barnet och fördelen med behandling för kvinnan. 

För ytterligare information om dosering, kontraindikationer, varningar och försiktighet, biverkningar, förpackningar och pris vänligen se www.fass.se. Biogen-19321 januari 2024

Läs mer

Praktiska råd

Administrering av Tecfidera.

Läs mer