Kostråd för bättre hälsa


Trots att någon specialkost inte finns vid MS finns många anledningar för MS-patienter att äta en hälsosam kost. Biogen har tagit fram ett material med kostråd. Läs mer här om vad materialet innehåller och hur det kan laddas ner/beställas.


Att MS-patienter är minst lika utsatta som andra människor för att drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar, att det är värdefullt för dem att hålla vikten och att hälsosam kost gör att man blir piggare och generellt sett mår bättre, är bara några av skälen för en person med MS att tänka på sin kost.

 

Nu finns ett material framtaget av Biogen med generella kostråd. Råden är bland annat hämtade ur Livsmedelsverkets näringsrekommendationer och innehåller information om vad man bör äta, hur man kan byta ut mindre hälsosam kost till mer hälsosam och tips om hur man kan få färdigmat att bli mer nyttig. Koppling mellan kost och motion och råd både för den som tränar och den som inte rör sig regelbundet, är också något som tas upp.

 

Generellt sett går näringsrekommendationerna ut på att man ska äta mer frukt och grönsaker, fullkornsprodukter, vegetabiliska oljor, fet fisk och mindre kött och charkuteriprodukter. Vikten av att välja rätt sorts fett belyses och patienten råds att undvika processad mat, minska på sockret och att begränsa mängden alkohol.

 

Materialet med kostråd består av en broschyr samt inom kort filmer. Det finns även en poster att beställa för att exempelvis sätta upp på mottagningen, i väntrummet, hissen eller liknande.


Här kan du beställa/ladda ner hela materialet för att ge dina patienter.
 


Biogen-11447

 

Läs mer

Biogen-11447
Senast uppdaterad: 2020-09-07