ECTRIMS genomfördes i år tillsammans med ACTRIMS och sändes virtuellt från Washington i och med den rådande samhällssituationen med Covid-19 pandemin. En av deltagarna var överläkaren, neurologen och internmedicinaren Björn Hedström som arbetar vid Ängelholms sjukhus. Här är del två i hans artikelserie ”EACTRIMS 2020 – en neurologs dröm”.
Kongressens inledning
Kongressen inleddes med en hälsning från en patient. Ex-congresswoman Donna F Edwards som diagnosticerades med MS 2017 då hon fortfarande satt i USAs ledning. Hon berättade om vikten av att hitta rätt doktor och hur viktiga vi är som den man som drabbad kan stödja sig mot, alltid lita på och i vars händer man lägger sitt liv och sin framtid. Hon började sin MS-resa med att resa runt för att känna att hon klarar av det, skriver öppet och ärligt om sin sjukdom i Washington Post och uppmuntrade oss att fortsätta forska, fortsätta möta våra patienter och fortsätta vara så fantastiska som vi är.
Min personliga favorit
På varje smörgåsbord har alla en favoriträtt, och på detta ”neurobord” hette min favorit Stefan Bittner från univeristetssjukhuset i Mainz. Egentligen var det inte han utan Franke Zipp som gjort föredraget men dr Zipp hade förhinder så dr Bittner hoppade in.
Titeln var ” New insights in immunopathogenesis” och var en odyssé över de viktigaste artiklarna som skrivits inom MS-forskningen under de senaste 18 månaderna. Han började med en sammanfattning av vad som händer vid MS.
Så vad är nytt? ”A lot!” var det enkla svaret. Mer än 40 ”high impact” artiklar har skrivits i tvärvetenskapliga tidsskrifter (som Science, Nature och liknande) förutom många fler i MS-relaterade tidskrifter. Dr Bittner valde ut fyra olika områden att fokusera på; gliaceller, neurodegeneration, det adaptiva immunsystemet och reverse translation.
Tidigt skede, fokalt
Senare, diffust
Han ställde några frågor
Gliaceller - Vi har fått en ökad förståelse för inflammerade astrocyter.
MAFG-förändrade astrocyter främjar CNS-inflammation. Man kan påverka DNA och RNA i astrocyterna på flera olika sätt bla med gensaxen CRISPR-CAS9. Slutsatsen i studierna är att resultaten identifierar flera möjliga nya MS-terapier.
En ökad förståelse för mononucleära celler/fagocyters roll
Åtta olika monocyter och dendritiska celler har identifierats varav Cxl10+ verkar vara mest patogen och ett möjligt terapeutiskt mål.
Dubbel roll för myeloida celler i CNS
Microglia, dendritceller och makrofager kan ha både negativa (antigenpresenterande, proinflammatorisk cytokinfrisättning, chemokinfrisättning och sekretion av neurotoxiska molekyler) och positiva (bortförskaffande av slaggprodukter, antiinflammatorisk cytokinfrisättning och befrämjande av cellreparation). Man har sett hur microglia tar upp levande astrocyter och fagocyterar dem, vilket om vi lär oss stimulera det i en tidig fas kan bromsa inflammationen.
Nya mekanismer för neurodegeneration och neuroprotektion
Nytt mått på neurodegeneration
S-NfL är, i alla fall på gruppnivå, ett bra mått på axonal skada och neuroinflammation. Den svarar väl mot både skov och MR-plack och förutsäger tidig handikapputveckling. Kan hjälpa oss välja hur aktiv behandlingen behöver vara.
Neuroinflammation inducerar toxisk proteinackumulation i neuron
Detta orsakar en störd energimetabolism och proteinhomeostas. På möss har man sett proteinet bassoon öka markant. Detta motsvaras hos oss av TAU och synuclein. Detta skulle man kunna minska farmakologiskt via en proteosomaktiverare.
Under remission (mellan skoven) går cortex neuron in i ett hyperaktivt stadium
Detta leder till en ökad Caspaseaktivitet i hyperaktiva neuron vilket leder till skador på neuronala nätverk. Man har sett att neuroinflammation leder till hyperaktivitet på ställen långt från själva inflammationen. På kort sikt leder detta till hyperaktivitet som ger en orolig fenotyp (både hos möss och människor) och på lång sikt ger det en maladaptiv hyperaktivitet som leder till neurodegeneration och cortikal hypoaktivitet
Calciuminflöde via mambranrupturer i nanostorlek främjar axonal degeneration hos EAE
(EAE= experimental autoimmune encefalomyelitis)
Man ser den axonala calciumhöjningen som en möjlig farmakologisk reversibel ”point of fate”
Välgörande immunologiskkommunikation i CNS (beneficial CNS crosstalk)
Det föreligger en, av T-cellerna oberoende, kommunikation där IL4 binder till IL4 receptorn på neuronet och främjar den axonala integriteten och neuronal återhämtning och reparation som man skulle kunna påverka farmakologiskt.
Nya regulatoriska celler och pathways och CNS-specifika funktioner av T-celler
Många studier visar på Th17:s roll i immunoinflammationen
Det adaptiva immunsystemet
MS och nutrition har studerats och stora steg har tagits. Några exempel är att dietärt tryptofan som finns ibland annat kött, hård ost, mjölk, vissa nötter och bönor kan ha en viktig roll i autoimmuniteten vid MS som behöver studeras mer. Att fettsyran pentanoat minskar autoimmuniteten genom att modulera den metabola epigenetiska crosstalken mellan lymfocyter.
T-celler attackerar grå nervceller direkt vid progressiv MS
β-integrin och KVI.3-kanalberoende signaler stimulerar frisättning av glutamat från Th17-celler
Reverse translation
Forskningsvärden har blivit bättre på att ta till sig kunskaper från real life data, t.ex. anti B-cellsbehandling där man först såg en klinisk effekt och nu har man börjat förstå varför. Man har också sett skillnad mellan effekt på dimetylfumarat (DMF) beroende på om man har high-affinity T-celler eller low affinity T-celler där effekten verkar vara störst på high-affinity T-celler. Man har hittat nya ”modes of action” för DMF där man ser att den reducerar Tc17 men inte Th17-celler. Man har sett att Tc17nivåerna innan behandling är högre hos responders än hos icke- responders. Man ser också att monocyterna (monocyte counts and monocyte ROS) stiger hos responders beroende på olika profiler i cellernas glukolys.
Text: Björn Hedström, Överläkare, Neurolog och Internmedicinare, Ängelholms sjukhus
Bilder: Privat-Björn Hedström
Biogen-77634 oktober 2020
Senast uppdaterad: 2020-12-22
Docent Charlotte Dahle delar med sig av sina reflektioner från Ectrims 2020
Jan Hillert berättar efter deltagande på Ectrims 2020 om Internationella MS register och Covid-19 samarbeten
Film från Ectrims 2020 med Lenka Nováková, Demyelinisering och hjärnatrofi vid MS-Ectrims 2020
Dr Kathryn Giles delar sina erfarenheter kring behandling av MS-patienter under den pågående COVID-19-pandemin.
Doktor Igal Rosenstein presenterade en poster på ECTRIMS/ACTRIMS 2020 där han studerat neurofilament light i CSF som en biomarkör för MS i klinisk praxis.
MS kongressen ACTRIMS/ECTRIMS 2020, Neurolog Björn Hedström berättar om sitt deltagande
- Det är en ovan upplevelse att gå på ECTRIMS med fjärruppkoppling!” börjar Anne-Marie Landtblom sin artikel för biogenpro där hon summerar data från den stora MS-kongressen – ECTRIMS
E-kurs- En djupdykning i Tysabris® (natalizumab) effekt- och säkerhetsdata.
Animerade och beskrivande filmer om infektion och vaccination.
Real world data från patienter som behandlas med Tysabri® (natalizumab) med förlängt doseringsintervall...
Publicerad: 2020-05-18
Beskrivning av T- och B-cellers interaktion vid vaccinering under COVID-19 av MS-patienter.
Ibland måste behandlingen med natulizumab avbrytas på grund av att MS-patienten utvecklat en ökad risk för PML (progressiv multifokal leukoencefalopati).
Denna film tar upp behandling med Tecfidera™ (dimetylfumarat) som är indicerat för behandling av skovvis förlöpande MS.
Ny forskning visar att Epstein-Barr virusinfektion är en förutsättning för insjuknande i MS, vilket öppnar för att behandling mot viruset skulle kunna hindra uppkomst av sjukdomen.
Enligt en ny studie i Brain kan svåra infektioner under tonåren ge ökad risk att drabbas av MS längre fram. Detta gäller särskilt vid svåra infektioner i hjärna och ryggmärg, men även i luftvägarna.
From Immunology to immunization - What to consider with Tecfidera™ (dimetylfumarat).
Webinar om kunskapsläget beträffande vaccination vid MS med fokus på nya data som framkommit under Covid-19-pandemin
Den 13-15 oktober genomfördes ”ECTRIMS 2021 – the Digital Experience” med framgång. Denna rapport skriven av docent Charlotte Dahle fokuserar på kunskapsläget om MS-etiologi, Covid-19 och vaccination.
Det verkar som att SARS-CoV-2 kan orsaka ett antal olika neurologiska manifestationer och MS-specialister har tvingats ta itu med detta virus och förstå konsekvenserna för patienter och deras behandling.
I detta avsnitt av BiogenTalks delar professor Gabriel Pardo (OMRF, USA) sina insikter om det strategiska tänkandet som vårdpersonal behöver göra vid sekvensering av behandlingar vid multipel skleros.
Sjukdomsmodifierande behandlingar stör immunsystemet och kan påverka effekten av vaccin. Den här andra delen handlar om hur det fungerar och vilka vaccin MS-patienter kan ta och vilka de inte kan ta.
Här går vi igenom grunderna för vaccin. Hur allt började men också vilka olika typer av vaccin som finns idag och hur de fungerar. I nästa del fokuserar vi mer på vad som gäller vid vaccination av personer med MS.
Neurologer i Sverige och Norge har utvecklat fler patientfall för dig att ta ställning till. Vilken diagnos ställer du? Vilken MS-behandling väljer du? Hur tänker du utifrån MR-bilder och andra sjukdomstillstånd?
Det varierade programmet handlade om nya biomarkörer i likvor, monitorering av neurofilament i blod, vaccinationsimmunologi och en föreläsning om karaktäristik och prognos vid MS hos barn.
Från ECTRIMS/ACTRIMS 2020 där Jan Hillert, professor vid Karolinska institutet medverkade och tog del av kongressen och berättar här om flera intressanta föreläsningar bla den intressanta välkomstföreläsningen (Paty Lecture).
Ali Manouchehrinia, forskare på KI, berättar från Ectrims 2020 om rökning och dess samband med pNfL nivåer hos personer med MS
Anders Berglund, PhD, Biogen, berättar om en poster som presenterades på ECTRIMS 2020 med data från svenska IMSE-1.
År 2020 planerades det för att det skulle bli den åttonde i raden av gemensam kongress med systerorganisationen ACTRIMS och skulle gå av stapeln i september i Washington
Doktor Jan Lycke berättar om Ectrims 2020 och NMOSD och MOG-associerade sjukdomar
Jan Lycke, professor från MS Centrum, Sahlgrenska berättar i denna virtuellt inspelade intervju om MS och åldrande från ECTRIMS 2020.
MS-registret har en särskild modul för COVID-19. Professor, och överläkare i neurologi, Jan Hillert, presenterar vad vi vet idag om de patienter som haft Covid-19 i Sverige.
Docent och överläkare Soo Aleman ger en uppdatering kring de olika vacciner som är aktuella för vaccinering mot covid-19. Soo beskriver de olikheter som finns mellan olika vacciner.
Jan Lycke, professor vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, diskuterade resonemanget bakom Svenska MS-sällskapets rekommendationer under ett webinar om Covid-19 och MS som hölls den 3 februari.
Ta del av inspelade föreläsningar av Professor Jan Lycke, Professor Jan Hillert samt Docent Soo Aleman.
I denna film tar doktor Enrique Alvarez (MD och PhD vid Rocky Mountains Multiple Sclerosis center i Colorado, USA) med oss på en föreläsning om MS, COVID-19 och vaccinationer.
I den här korta illustrativa filmen förklaras vad MS är, vad som händer i kroppen vid MS.
Publicerad: 2020-02-17
Nu finns filmerna från årets sjuksköterskemöte 2021, Rum för MS tillgängliga för dig att se.
Samspel mellan det innata och det adaptiva immunsystemet vid infektion eller vaccination, resulterar i produktion av neutraliserande antikroppar samt cellmedierad immunitet.
Regelbundet kommer mer data om Covid-19 infektionen, vaccination och immunrespons och olika sjukdomsmodifierande behandlingar.
Ny studie (Sumowski JF et al. 2018) uppmärksammar brister i dagens syn på kognitiv dysfunktion vid MS och föreslår riktningen för förbättrade behandlings- och forskningsstrategier.
Forskaren och radiologen Tobias Granberg berättar om magnetkamerans utveckling och betydelse vid MS.
Norske forskaren Einar Høgestøl om MR vid MS, om att hitta tidiga biomarkörer för MS om Brain Age Estimation och att mäta hjärnaktivitet i olika nätverk i hjärnan.
Neurologen Lenka Nováková Nyrén berättar om sin avhandling Biomarkers in Multiple Sclerosis - Monitoring disease activity and treatment efficacy.
Sjuksköterskan och uroterapeuten Anna Martinson de Cárdenas föreläste om MS och blåsbesvär på ett patientmöte under hösten. Ett problem som 70–80 procent av MS-patienterna besväras av. Det handlade om hur problemen yttrar sig och vilken hjälp man kan få – för det finns hjälp att få vid blåsbesvär vid MS.
Neurologen Björn Hedström reder ut skillnaderna mellan trötthet och fatigue vid MS och menar att trötthet med automatik inte kan skyllas på MS.
Tidigare studier har visat att behandling med dimetylfumarat leder till en minskning av antalet lymfocyter, som dock oftast stabiliseras på den nya och lägre nivån.
Uppföljningsdata om Tecfideras effekt och säkerhet redovisades i den nyligen publicerade uppföljningsstudien ENDORSE.
Första vaccinet mot Covid-19 är godkänt, men MS-patienterna kommer att få vänta ett tag till.
Många kliniska studier har visat att sjukdomsmodifierande behandling bromsar sjukdomsförloppet vid MS
The fiscal consequences of public health investments in disease-modifying. Kan läkemedel spara pengar åt den offentliga sektorn?
Resultat från 13 års uppföljning av behandling med Tecfidera® bekräftar effekt och säkerhet över tid, ENDORSE.
Uppdaterad produktresumé för Fampyra® (fampidrin) gör att läkemedlet nu kan ges även till patienter med lindrigt nedsatt njurfunktion.
Jan Hillert, professor vid Karolinska Institutet och registerhållare vid svenska MS-registret presenterade färska data från Covid-19-modulen under Biogens webinar som hölls den 3 februari.
9-års uppföljning av behandling med Tecfidera® bekräftar säkerhet och effekt hos patienter med RRMS (interims resultat från ENDORSE).
Utsättning av Tysabri® (natalizumab) bör övervägas om en patient blir gravid under pågående behandling, och individuell bedömning av nytta i förhållande till risk vid utsättning skall göras. En ny studie undersöker hur gravida kvinnor med RRMS och deras foster påverkas av behandling med Tysabri® under den första trimestern.
Föreläsning Jan Lycke, Covid-19 och MS: vad vet vi om risker och vaccination
Föreläsning med Anna Cunningham, hur informera barn om MS och MS-stöd till föräldrar med MS
I denna föreläsning diskuteras sambandet mellan kognition, fatigue och depression vid MS.
Subkutan (SC) injektion av MS-läkemedlet Tysabri® (natalizumab) godkändes nyligen av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), baserat på resultat från studierna DELIVER och REFINE.
Tysabri (natalizumab) finns i två beredningsformer, intravenös infusion (IV) och subkutan injektion (SC). I denna film får du information om hur man ger Tysabri subkutan injektion.
I den här filmen berättar han också om hur kognition bäst kan mätas...
I den här filmen berättar Tobias Granberg om sin forskning och om en poster om 7-tesla...
Om inte, så kan du nu göra det genom att kontakta din Biogen representant eller via biogenpro.se (beställa material funktionen). Med en kylväska kan patienten hämta ut Tysabri SC på apoteket och säkerställa obruten kylförvaring.
The serological response, adverse effects, and clinical effectiveness of vaccination against SARS-CoV-2 in patients with MS treated with DMTs remains largely unknown.
En forskargrupp från Karolinska Institutet presenterade under ECTRIMS 2021 tre olika postrar. De handlade om huruvida olika riskfaktorer och genetiska faktorer samverkar och ökar risken för MS.
Medelvärdet för lymfocyttalet närmade sig normalgränsen, men nådde inte utgångsvärdet, efter 6 månaders uppföljning hos 95 MS-patienter med lymfopeni efter behandling med Tecfidera™.
Det nyligen godkända MS-läkemedlet Vumerity™ (diroximelfumarat, DRF) ger en förbättrad gastrointestinal (GI) tolerabilitet jämfört med Tecfidera™ (dimetylfumarat, DMF). Detta stöds av data från fas 3-studien EVOLVE-MS-2 [1].
Patientinformationsfilm om Tysabri (natalizumab) subkutan injektion. Filmen berör områden så som Vad är Tysabri? Hur ges Tysabri SC, samt eventuella biverkningar att vara uppmärksam på samt PML.
Fampyra™ (fampridin) är en behandling för förbättring av gångförmåga hos vuxna patienter med multipel skleros med nedsatt gångförmåga (EDSS 4-7).
Ta del av denna förklarande film om behandling med Fampyra™ (fampridin).
Patientinformationsfilm om Tysabri (natalizumab) subkutan injektion. Filmen berör områden så som Vad är Tysabri? Hur ges Tysabri SC, samt eventuella biverkningar att vara uppmärksam på samt PML.
I det här avsnittet av BiogenTalks kan du lyssna på sjuksköterskan Trudy Campbell som delar med sig av sitt perspektiv av den nyligen publicerade studien av omvårdnadsstrategier..
ECTRIMS 2021 är historia!
Treatment of Relapsing-remitting Multiple Sclerosis – Educational Session 2.
I denna delsummering av ECTRIMS 2021 belyser docent Magnhild Sandberg bland annat Scientific Session 1.
2021 blev återigen ECTRIMS kongressen virtuell i och med det pandemiska läget i världen. Den gick av stapeln under namnet ”ECTRIMS 2021 – The digital experience”.
Detta är delsummering tre av docent Magnhild Sandberg om data som presenterades 2021 på den virtuella ECTRIMS kongressen.
Den 22 april 2022 beslutade TLV att bevilja subvention för det nya MS-läkemedlet Vumerity™ (diroximelfumarat). Indikationen för Vumerity™ är för vuxna patienter med skovvis förlöpande MS.(1)
SPC för Plegridy tillåter användning vid behov under graviditet och amning.
Att förstå sin behandling är viktigt av flera anledningar. Bland annat för att ta sin behandling på rätt sätt. Det ger också kunskaper om hur behandlingen fungerar och vilken effekt den kan ge. Det är också viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar som kan uppstå och hur man kan förebygga dem.