Elisabeth Hjärtmyr är amningsspecialist och jobbar på AMSAK Amningsmottagning i Stockholm. I 25 års tid har hon hjälpt och stöttat mammor med problem och funderingar kring amning. Så även mammor med MS.
Här berättar hon hur man kan stötta mammor som på grund av medicinering inte kan eller behöver sluta amma.
För mammor med MS handlar samtalen på amningsmottagningen ofta om i vilken utsträckning mamman ska få behandling efter graviditeten, när behandlingen ska starta och om det finns möjlighet till amning – om mamman vill det.
Elisabeth Hjärtmyr berättar att många samtal handlar om att stötta till att inte amma.
– Först och främst tycker jag att det är jätteviktigt med det stödjande samtalet. De här mammorna är ofta jätteledsna för dom har tänkt sig någonting annat. Och sedan handlar det om att ge verktyg för hur de kan möta barnet utan att amma, säger hon.
Olika scenarion
Vid de här fallen brukar man landa i fyra olika scenarion att ta ställning till.
Planering
Elisabeth Hjärtmyr menar att det bör finnas en plan för hur medicineringen ska se ut redan under graviditeten. Utifrån den kan man sedan förhålla sig till alternativen när det gäller amning – om det kommer finnas möjlighet att amma över huvud taget.
För alla gravida – oavsett om de har MS eller inte – är det viktigt att börja förbereda sig inför amningen redan under graviditeten. Om man vill amma. Amningen börjar egentligen så snart barnet har fötts. Det är därför viktigt att mamman är införstådd med planerna för behandling och möjlighet till amning.
Elisabeth Hjärtmyr är samtidigt noga med att betona att det är bra att förbereda mamman på att det kanske ändå inte kan bli som planerat. Hon berättar att hon nyligen hade en mamma på mottagningen som börjat amma, men som fått ett kraftigt skov och amningen fick hastigt avbrytas för att behandling skulle sättas in.
Kort om amning
Så snart barnet har fötts startar egentligen amningen. Barnet kommer söka sig till bröstet och följer ett mönster som man kallar ”sök-och-sug-signaler”. Brösten är programmerade på att amma och redo att börja producera mjölk och bröstmjölken är speciellt anpassad för varje enskilt barn.
Produktionen av bröstmjölk styrs av efterfrågan. Om man handmjölkar eller barnet suger, startar produktionen igång. Det är som att tala om för brösten att de ska börja producera mjölk.mjölk.
Det innebär också att om man behöver sluta amma, är det bra att trappa ner så att det inte blir så smärtsamt för brösten (som fyller på sig precis som när man ammar fullt). Å andra sidan, om man inte börjar amma sitt barn efter förlossningen, startar inte heller produktionen av bröstmjölk.
När mamman inte kan amma
När det gäller stöd till de mammor som inte kan amma menar Elisabeth Hjärtmyr att det är viktigt att bekräfta den sorg som många av de här kvinnorna känner.
– Det räcker inte med att säga att modersmjölksersättning är lika bra, för det är inte vad det handlar om. Sen kan man fokusera på vad mamman kan göra i stället, säger hon och fortsätter:
– Amning är inte bara mat, utan det är också närhet, trygghet och ett sätt att lära känna sitt barn, säger hon och förklarar vidare att just de här andra viktiga delarna som amningen för med sig, kan man uppnå även utan att amma.
Hon återkommer till den känslomässiga delen som mammor kommer in i efter förlossningen, vilket man gör även om man inte ammar. Att tiden efter en förlossning är en stor omställning för mamman. Det tar tid innan man lär känna sitt barn, alla barn har olika personlighet och olika temperament.
– Det här är något alla mammor upplever och har man dessutom MS och kanske har smärtor eller är inne i ett skov – man kanske knappt kan hålla sitt barn – då gäller det att lägga kraft på att hitta sätt att umgås med barnet. Det kanske låter klyschigt, men att försöka finna ett lugn att mötas i.
– Har man svårt att hålla sitt barn på grund av till exempel skov, kan man få hjälp att lägga barnet hud mot hud, men säkerställ att det har fria luftvägar, säger Elisabeth Hjärtmyr.
Hon nämner åter vikten av ögonkontakt och menar att hur man än mår och vilka svårigheter man än har, så finns alltid möjligheten att ha ögonkontakt med sitt barn.
När mamman kan amma under en bestämd period
I de fall då man redan vet att amningen måste avbrytas efter en viss tid, handlar Elisabeth Hjärtmyrs rådgivning om att hjälpa mamman att trappa ner och avsluta amningen tills medicineringen ska påbörjas. Rekommendationen är att man går från helamning till delamning och sedan avslutar helt. Både av hänsyn till barnet och för att det inte ska bli så smärtsamt för mamman, bör man ha några veckor på sig till detta. Elisabeth Hjärtmyr betonar att det är individuellt hur lång tid det tar att avsluta en amning. Mammor vill olika, barn är olika och suger olika.
Råd till mamman:
Det tar 3–5 dagar och ibland upp till två veckor för mjölkproduktionen att avta. Under den här tiden kan brösten vara spända och ömma och kan behöva pysslas om lite extra.
Elisabeth Hjärtmyr brukar tipsa om att värme kan vara skönt – man kan duscha varmt eller använda en värmedyna till exempel. Att linda brösten stadigt med en sjal eller att ha en tight sportbehå kan också lindra.
När amningen måste avbrytas tidigare än planerat
Om amningen kommit igång, har också produktionen av mjölk i brösten kommit gång. Det innebär att om man då hastigt slutar amma, kommer brösten till en början att fortsätta producera mjölk och bli spända och hårda. Detta kan bli smärtsamt för mamman.
Elisabeth Hjärtmyr berättar att det behövdes många stödjande samtal med mamman som tvingades avbryta amningen på grund av ett skov. Mamman pumpade ut bröstmjölk under några dagar och sparade innan medicineringen påbörjades. Sedan trappade hon ner amningen och fortsatte pumpa innan hon kunde avsluta helt.
– Om medicineringen måste påbörjas kan man pumpa ut lite mjölk, för att lätta på trycket, och sedan kasta bröstmjölken, säger Elisabeth Hjärtmyr.
Är det väldigt smärtsamt för brösten kan man alltid rekommendera smärtillande läkemedel.
När mamman kan amma
Elisabeth Hjärtmyr berättar att när hon började arbeta som barnmorska avrådde man mammor med MS att amma. Det gör man inte idag. Snarare tvärt om. Det finns till och med data som antyder att insjuknande i skov fördröjs om man ammar.
Tyvärr är ett vanligare scenario för nyblivna mammor med MS att de inte kan amma alls eller att de måste avbryta amningen i förmån för behandling av sin MS.
– Vårdpersonal är välkomna att ringa till oss på amningsmottagningen för att diskutera enskilda fall. Man hör av sig till amningsmottagningen på orten där man arbetar, eller närliggande ort om det inte finns någon amningsmottagning på den egna orten. Det gäller även fall där mamman inte kan amma, säger Elisabeth Hjärtmyr avslutningsvis.
Elisabeth Hjärtmyr är barnmorska, barnsjuksköterska och amningsspecialist.
Hon arbetar med amningsrådgivning på AMSAK amningsmottagning och förläser om amning och det lilla barnet för vårdpersonal och föräldrar.
Text: Louise Candert
Foto (toppbild): iStock
Foto: Privat (Elisabeth Hjärtmyr)
Biogen-71090 augusti 2020
Senast uppdaterad: 2020-12-22
MS kongressen ACTRIMS/ECTRIMS 2020, Neurolog Björn Hedström berättar om sitt deltagande
Utsättning av Tysabri® (natalizumab) bör övervägas om en patient blir gravid under pågående behandling, och individuell bedömning av nytta i förhållande till risk vid utsättning skall göras. En ny studie undersöker hur gravida kvinnor med RRMS och deras foster påverkas av behandling med Tysabri® under den första trimestern.