Nyligen presenterade Lenka Nováková Nyrén, specialistläkare i neurologi, sin avhandling Biomarkers in Multiple Sclerosis - Monitoring disease activity and treatment efficacy. I en av avhandlingens fem delar redovisas stark korrelation mellan neurofilament i serum och neurofilament i likvor. Här berättar Lenka Nováková Nyrén själv om sin avhandling och hur hon tror att neurofilament i serum kommer att användas i klinisk vardag.
Lenka Nováková Nyréns avhandling går ut på att undersöka olika biomarkörer – som neurofilament, men också andra biomarkörer som är proteiner, produceras av nervceller och som kan mätas i blod eller ryggmärgsvätska – och att med hjälp av de här biomarkörerna mäta sjukdomsaktivitet och behandlingseffekt vid MS.
Hon menar att man vanligtvis följer upp MS med MR, men att MR inte fångar upp allt. Med biomarkörer kan man upptäcka tecken på skadan vid MS sjukdomen som inte syns på MR.
– När plaquen vid MS syns på MR har skadan redan skett, säger Lenka Nováková Nyrén.
Utöver neurofilament, undersöktes ytterligare biokemiska biomarkörer som två chitinaser: chitotriosidase 1 (CHIT1) och chitinase-3-like-1 (CHI3L1), en chemokin CXCL13 och en neurodegenerativ biamarkör GFAP (Glial fibrillary acidic protein) i likvor samt även bild-biomarkörer som hjärnatrofi och tjockleken av nervtrådar i näthinnan.
Avhandlingen omfattar fem delstudier. Den av delstudierna som rönt mest uppmärksamhet är studien där man jämfört neurofilament i serum med likvor och funnit en stark korrelation dem emellan.
– Det är en av de viktigaste studierna eftersom det inte fanns så många studier om neurofilament i serum jämfört med likvor tidgare, det är också det mest lovande resultatet, menar Lenka Nováková Nyrén själv.
På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg där Lenka Nováková Nyrén är verksam används neurofilament i samband med diagnostik.
– Vid MS-utredning testar vi alltid neurofilament i likvor, eftersom det är förhöjt vid skov och vid pågående nervskada. Det är en del av diagnostiken, säger hon.
Fördelarna med att mäta neurofilament i serum i stället för i likvor är många. Utöver att det är mer behagligt för patienten, är det också betydligt enklare då provet kan tas i samband med vanlig blodprovstagning i primärvården, vilket gör att det kan tas oftare.
Lenka Nováková Nyrén ser klara fördelar med detta. I stället för att följa upp sjukdomen med MR en gång om året, kan provet tas varje eller varannan månad i samband med patientens rutinprover (då behandling följs upp). På så sätt kan man fånga upp sjukdomsaktivitet tidigare, upptäcka om något nytt är på gång och stoppa processen redan i början, innan det hunnit bli en manifest skada i nervsystemet. Det innebär med andra ord att man nu kan få en bättre bild av sjukdomsförloppet.
Men neurofilament är inte specifikt för MS och kan till exempel användas vid diagnostik av andra neurodegenerativa sjukdomar, som till exempel ALS.
Möjligheten att kunna beställa provet neurofilament i serum kan bli verklighet i vården inom en överskådlig framtid, menar Lenka Nováková Nyrén. I Göteborg tror man sig kunna starta redan nästa år.
Lenka Nováková Nyrén berättar vidare om en annan delstudie där hon och hennes kollegor utvärderat behandlingseffekt med hjälp av biomarkörer vid MS. Nivåerna av biomarkörerna (NFL, CXCL13, CHI3L1 och CHIT1) var högre vid första linjens behandlingar jämfört andra linjens behandlingar. Detta resulterade i att de med hjälp av biomarkörer kunde se skillnaden mellan hur olika läkemedel påverkar inflammation.
– Det viktigaste vi har sett är att man med biomarkörer kan mäta sjukdomsaktivet och hur svar på behandling avspeglar hur effektiv behandlingen är. Ett mycket bra komplement till att enbart använda MR som görs i dagsläget, säger Lenka Nováková Nyrén sammanfattningsvis.
Text: Louise Candert
Foto: Privat
Biogen-59880 juni 2020
Senast uppdaterad: 2020-12-22
Docent Charlotte Dahle delar med sig av sina reflektioner från Ectrims 2020
Jan Hillert berättar efter deltagande på Ectrims 2020 om Internationella MS register och Covid-19 samarbeten
Film från Ectrims 2020 med Lenka Nováková, Demyelinisering och hjärnatrofi vid MS-Ectrims 2020
Dr Kathryn Giles delar sina erfarenheter kring behandling av MS-patienter under den pågående COVID-19-pandemin.
Doktor Igal Rosenstein presenterade en poster på ECTRIMS/ACTRIMS 2020 där han studerat neurofilament light i CSF som en biomarkör för MS i klinisk praxis.
Ny studie (Sumowski JF et al. 2018) uppmärksammar brister i dagens syn på kognitiv dysfunktion vid MS och föreslår riktningen för förbättrade behandlings- och forskningsstrategier.
Forskaren och radiologen Tobias Granberg berättar om magnetkamerans utveckling och betydelse vid MS.
Norske forskaren Einar Høgestøl om MR vid MS, om att hitta tidiga biomarkörer för MS om Brain Age Estimation och att mäta hjärnaktivitet i olika nätverk i hjärnan.
Sjuksköterskan och uroterapeuten Anna Martinson de Cárdenas föreläste om MS och blåsbesvär på ett patientmöte under hösten. Ett problem som 70–80 procent av MS-patienterna besväras av. Det handlade om hur problemen yttrar sig och vilken hjälp man kan få – för det finns hjälp att få vid blåsbesvär vid MS.
Neurologen Björn Hedström reder ut skillnaderna mellan trötthet och fatigue vid MS och menar att trötthet med automatik inte kan skyllas på MS.
Tidigare studier har visat att behandling med dimetylfumarat leder till en minskning av antalet lymfocyter, som dock oftast stabiliseras på den nya och lägre nivån.
Uppföljningsdata om Tecfideras effekt och säkerhet redovisades i den nyligen publicerade uppföljningsstudien ENDORSE.
Första vaccinet mot Covid-19 är godkänt, men MS-patienterna kommer att få vänta ett tag till.
Actrims/Ectrims 2020, Björn Hedström berättar om sitt deltagande på kongressen, virituellt.
E-kurs- En djupdykning i Tysabris® (natalizumab) effekt- och säkerhetsdata.
Många kliniska studier har visat att sjukdomsmodifierande behandling bromsar sjukdomsförloppet vid MS
The fiscal consequences of public health investments in disease-modifying. Kan läkemedel spara pengar åt den offentliga sektorn?
Resultat från 13 års uppföljning av behandling med Tecfidera® bekräftar effekt och säkerhet över tid, ENDORSE.
Animerade och beskrivande filmer om infektion och vaccination.
Uppdaterad produktresumé för Fampyra® (fampidrin) gör att läkemedlet nu kan ges även till patienter med lindrigt nedsatt njurfunktion.
Jan Hillert, professor vid Karolinska Institutet och registerhållare vid svenska MS-registret presenterade färska data från Covid-19-modulen under Biogens webinar som hölls den 3 februari.
9-års uppföljning av behandling med Tecfidera® bekräftar säkerhet och effekt hos patienter med RRMS (interims resultat från ENDORSE).
MS kongressen ACTRIMS/ECTRIMS 2020, Neurolog Björn Hedström berättar om sitt deltagande
Utsättning av Tysabri® (natalizumab) bör övervägas om en patient blir gravid under pågående behandling, och individuell bedömning av nytta i förhållande till risk vid utsättning skall göras. En ny studie undersöker hur gravida kvinnor med RRMS och deras foster påverkas av behandling med Tysabri® under den första trimestern.
Real world data från patienter som behandlas med Tysabri® (natalizumab) med förlängt doseringsintervall...
Publicerad: 2020-05-18
Föreläsning Jan Lycke, Covid-19 och MS: vad vet vi om risker och vaccination
Föreläsning med Anna Cunningham, hur informera barn om MS och MS-stöd till föräldrar med MS
I denna föreläsning diskuteras sambandet mellan kognition, fatigue och depression vid MS.
Subkutan (SC) injektion av MS-läkemedlet Tysabri® (natalizumab) godkändes nyligen av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), baserat på resultat från studierna DELIVER och REFINE.
Beskrivning av T- och B-cellers interaktion vid vaccinering under COVID-19 av MS-patienter.
- Det är en ovan upplevelse att gå på ECTRIMS med fjärruppkoppling!” börjar Anne-Marie Landtblom sin artikel för biogenpro där hon summerar data från den stora MS-kongressen – ECTRIMS
Ibland måste behandlingen med natulizumab avbrytas på grund av att MS-patienten utvecklat en ökad risk för PML (progressiv multifokal leukoencefalopati).
Denna film tar upp behandling med Tecfidera™ (dimetylfumarat) som är indicerat för behandling av skovvis förlöpande MS.
Tysabri (natalizumab) finns i två beredningsformer, intravenös infusion (IV) och subkutan injektion (SC). I denna film får du information om hur man ger Tysabri subkutan injektion.
I den här filmen berättar han också om hur kognition bäst kan mätas...
I den här filmen berättar Tobias Granberg om sin forskning och om en poster om 7-tesla...
Om inte, så kan du nu göra det genom att kontakta din Biogen representant eller via biogenpro.se (beställa material funktionen). Med en kylväska kan patienten hämta ut Tysabri SC på apoteket och säkerställa obruten kylförvaring.
The serological response, adverse effects, and clinical effectiveness of vaccination against SARS-CoV-2 in patients with MS treated with DMTs remains largely unknown.
En forskargrupp från Karolinska Institutet presenterade under ECTRIMS 2021 tre olika postrar. De handlade om huruvida olika riskfaktorer och genetiska faktorer samverkar och ökar risken för MS.
Medelvärdet för lymfocyttalet närmade sig normalgränsen, men nådde inte utgångsvärdet, efter 6 månaders uppföljning hos 95 MS-patienter med lymfopeni efter behandling med Tecfidera™.
Ny forskning visar att Epstein-Barr virusinfektion är en förutsättning för insjuknande i MS, vilket öppnar för att behandling mot viruset skulle kunna hindra uppkomst av sjukdomen.
Enligt en ny studie i Brain kan svåra infektioner under tonåren ge ökad risk att drabbas av MS längre fram. Detta gäller särskilt vid svåra infektioner i hjärna och ryggmärg, men även i luftvägarna.
Det nyligen godkända MS-läkemedlet Vumerity™ (diroximelfumarat, DRF) ger en förbättrad gastrointestinal (GI) tolerabilitet jämfört med Tecfidera™ (dimetylfumarat, DMF). Detta stöds av data från fas 3-studien EVOLVE-MS-2 [1].
From Immunology to immunization - What to consider with Tecfidera™ (dimetylfumarat).
Patientinformationsfilm om Tysabri (natalizumab) subkutan injektion. Filmen berör områden så som Vad är Tysabri? Hur ges Tysabri SC, samt eventuella biverkningar att vara uppmärksam på samt PML.
Fampyra™ (fampridin) är en behandling för förbättring av gångförmåga hos vuxna patienter med multipel skleros med nedsatt gångförmåga (EDSS 4-7).
Webinar om kunskapsläget beträffande vaccination vid MS med fokus på nya data som framkommit under Covid-19-pandemin
Den 13-15 oktober genomfördes ”ECTRIMS 2021 – the Digital Experience” med framgång. Denna rapport skriven av docent Charlotte Dahle fokuserar på kunskapsläget om MS-etiologi, Covid-19 och vaccination.
Ta del av denna förklarande film om behandling med Fampyra™ (fampridin).
Patientinformationsfilm om Tysabri (natalizumab) subkutan injektion. Filmen berör områden så som Vad är Tysabri? Hur ges Tysabri SC, samt eventuella biverkningar att vara uppmärksam på samt PML.
Det verkar som att SARS-CoV-2 kan orsaka ett antal olika neurologiska manifestationer och MS-specialister har tvingats ta itu med detta virus och förstå konsekvenserna för patienter och deras behandling.
I det här avsnittet av BiogenTalks kan du lyssna på sjuksköterskan Trudy Campbell som delar med sig av sitt perspektiv av den nyligen publicerade studien av omvårdnadsstrategier..
I detta avsnitt av BiogenTalks delar professor Gabriel Pardo (OMRF, USA) sina insikter om det strategiska tänkandet som vårdpersonal behöver göra vid sekvensering av behandlingar vid multipel skleros.
Sjukdomsmodifierande behandlingar stör immunsystemet och kan påverka effekten av vaccin. Den här andra delen handlar om hur det fungerar och vilka vaccin MS-patienter kan ta och vilka de inte kan ta.
ECTRIMS 2021 är historia!
Treatment of Relapsing-remitting Multiple Sclerosis – Educational Session 2.
Här går vi igenom grunderna för vaccin. Hur allt började men också vilka olika typer av vaccin som finns idag och hur de fungerar. I nästa del fokuserar vi mer på vad som gäller vid vaccination av personer med MS.
I denna delsummering av ECTRIMS 2021 belyser docent Magnhild Sandberg bland annat Scientific Session 1.
2021 blev återigen ECTRIMS kongressen virtuell i och med det pandemiska läget i världen. Den gick av stapeln under namnet ”ECTRIMS 2021 – The digital experience”.
Detta är delsummering tre av docent Magnhild Sandberg om data som presenterades 2021 på den virtuella ECTRIMS kongressen.
Neurologer i Sverige och Norge har utvecklat fler patientfall för dig att ta ställning till. Vilken diagnos ställer du? Vilken MS-behandling väljer du? Hur tänker du utifrån MR-bilder och andra sjukdomstillstånd?
Den 22 april 2022 beslutade TLV att bevilja subvention för det nya MS-läkemedlet Vumerity™ (diroximelfumarat). Indikationen för Vumerity™ är för vuxna patienter med skovvis förlöpande MS.(1)
Det varierade programmet handlade om nya biomarkörer i likvor, monitorering av neurofilament i blod, vaccinationsimmunologi och en föreläsning om karaktäristik och prognos vid MS hos barn.
SPC för Plegridy tillåter användning vid behov under graviditet och amning.
Att förstå sin behandling är viktigt av flera anledningar. Bland annat för att ta sin behandling på rätt sätt. Det ger också kunskaper om hur behandlingen fungerar och vilken effekt den kan ge. Det är också viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar som kan uppstå och hur man kan förebygga dem.