Det troligaste är att patienter med MS kommer att erbjudas vaccination samtidigt med övriga vuxna svenskar, någon gång i april månad. Den immunhämmande medicinering som ges vid sjukdomen anses generellt inte öka risken för allvarlig Covid-19 till en grad som innebär prioritering för tidigare vaccination. Däremot finns det anledning att beakta dessa läkemedels verkningsmekanism på immunsystemet vid vaccination, då det finns risk att man inte får den effekt som behöver uppnås för ett adekvat skydd mot SARS-Cov2.
Den 21 december 2020 godkände EMA (den europeiska läkemedelsmyndigheten) det första vaccinet mot Covid-19. Sällan har väl ett vaccin varit så efterlängtat och aldrig har en utvecklingsprocess av ett läkemedel gått så snabbt. Tack vare parallella prövningar i flera testfaser, samtidigt med myndighetsgranskning efter hand, kunde Pfizer/ Biontechs vaccin godkännas mindre än ett år efter att coronapandemin var ett faktum. En vecka senare startade vaccinationerna i Sverige, som till en början tilldelats 10 000 doser. Modernas vaccin har också blivit godkänt och i slutet av januari räknar man med att även Astra Zenecas vaccin är godkänt av EMA. Richard Bergström (vaccinsamordnare) bedömer att Sverige kommer att erhålla 20 000-30 000 doser i veckan (1).
Nationella beslut har tagits om att först satsa på att vaccinera de allra äldsta i samhället, samt sjukvårdspersonal som behövs för att säkerställa att effektiv sjukvård upprätthålls under pandemin. Eftersom MS i sig inte anses vara förknippad med en ökad risk att drabbas av Covid-19, eller att förloppet förväntas bli värre för dessa patienter (2), kommer de flesta patienter med MS att få vänta på sin vaccination tills den erbjuds brett till alla vuxna i Sverige. Detta förväntas ske under april månad. MS-patienter som har riskfaktorer, såsom hög ålder, funktionshinder som påverkar andningen, eller komorbiditet avseende hypertoni, obesitas, diabetes eller annat som ökar risken att drabbas av allvarlig Covid-19, kommer att få sin vaccination tidigare.
Behandling med sjukdomsmodifierande läkemedel (DMTs) mot MS ser generellt inte ut att vara någon riskfaktor för utveckling av svår Covid-19, trots att samtliga läkemedel verkar genom att påverka immunsystemet. Sannolikt är denna immunmodulering inte tillräckligt kraftfull eller av en art som inte hämmar eller slår ut försvaret mot SARS-Cov2. Sammanställning av sjukdomsutfall för patienter som behandlats med DMT och fått Covid-19 visar detta, med undantag från att behandling med interferon-beta ser ut att minska risken för att allvarligt förlopp, och behandling med anti-CD20 antikroppar ser ut att öka risken (3,4). Autolog stamcellstransplantion (ASCT) och initiering av annan rekonstitutionsterapi har undvikits under pandemin, då dessa behandlingar har ansetts innebära en ökad risk för allvarlig Covid-19.
Ett stort antal vacciner mot Covid-19 är under utveckling. Det först godkända vaccinet från Pfizer/Biontech är ett mRNA-vaccin, liksom Modernas vaccin som nu också är godkänt. Vaccinet från AstraZeneca är ett viralt vektorvaccin. Med undantag från vaccination med levande vaccin anses vaccinering inte vara förenat med särskilda risker för MS-patienter som behandlas med DMTs. Gemensamt för alla DMTs, utom interferon-beta och glatirameracetat, är att vaccination med levande vaccin ej är prövat och/eller avråds ifrån. Den virala vektorn i AstraZenecas vaccin är ett icke replikerande virus från schimpans och därmed är det osannolikt att det utgör någon risk för MS-patienter. Rekommendationer från Svenska MS-sällskapet (SMSS) konstaterar att det inte föreligger någon risk för användning av de nyligen godkända vaccinerna mot Covid-19 vid MS, men att immunologiska effekter av vissa DMTs medför risk för svårigheter att uppnå fungerande immunisering vid vaccination(5).
Figur: National Geographic. https://www.nationalgeographic.com/science/2020/05/moderna-coronavirus-vaccine-how-it-works-cvd/.
Accessed December 10, 2020.
De flesta vacciner som är godkända eller på väg mot godkännande är mRNA-vaccin (Figur) som ges som en grundvaccination och en boosterdos 3-4 veckor efter den första dosen. Full immunitet förväntas en vecka efter den andra vaccinationen. Vid vaccination behöver immunsystemet reagera adekvat på vaccinet. De DMTs som används vid MS påverkar detta i varierande grad. I produktresumén finns information om vaccination under behandling i interaktionsavsnittet. Om patientens nivå av lymfocyter är påverkat, det vill säga att antalet B- och/eller T-lymfocyter ligger under normalvärdet, kan effekten av en vaccination försvagas eller utebli. Kontroll av blodstatus och en god planering för att undvika ett dåligt vaccinsvar är viktigt för att patienten skall få ett bra skydd mot sjukdomen man vaccinerar mot. Vissa behandlingar kan förskjutas så att lymfocyttalen tillåts stiga och andra, med kortvarig behandlingseffekt, kan tillfälligt ersättas med annat läkemedel som inte påverkar lymfocyter i samma utsträckning. Patientens sjukdom är förstås avgörande för vad som kan göras utan risk för MS-aktivitet och en individuell bedömning är nödvändig.
Situationen ser i alla fall ljus ut såtillvida att flera olika vacciner är godkända, och på väg att godkännas, och det finns flera DMTs att välja på så att man kan upprätthålla en god vård med aktiv MS-behandling och samtidigt möjlighet att vaccineras mot Covid-19.
Text: Eva Sivertsdotter
Bild: iStock
Biogen-91891 januari 2021
Senast uppdaterad: 2021-02-18
Referenser:
1. Tidningarnas telegrambyrå (TT), 2020-12-30.
2. Rapport gällande identifiering av riskgrupper som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i covid-19. Socialstyrelsen, 17 april 2020
3. Sormani, Maria Pia et al. Disease Modifying Therapies and COVID-19 Severity in Multiple Sclerosis, Lancet Manuscript 2020.
4. Svenska MS registret (SMS-reg) data online 2020-12-04
5. Svenska MS-sällskapets (SMSS) rekommendationer 2021-01-05
Docent Charlotte Dahle delar med sig av sina reflektioner från Ectrims 2020
Jan Hillert berättar efter deltagande på Ectrims 2020 om Internationella MS register och Covid-19 samarbeten
Film från Ectrims 2020 med Lenka Nováková, Demyelinisering och hjärnatrofi vid MS-Ectrims 2020
Dr Kathryn Giles delar sina erfarenheter kring behandling av MS-patienter under den pågående COVID-19-pandemin.
Doktor Igal Rosenstein presenterade en poster på ECTRIMS/ACTRIMS 2020 där han studerat neurofilament light i CSF som en biomarkör för MS i klinisk praxis.
Ny studie (Sumowski JF et al. 2018) uppmärksammar brister i dagens syn på kognitiv dysfunktion vid MS och föreslår riktningen för förbättrade behandlings- och forskningsstrategier.
Forskaren och radiologen Tobias Granberg berättar om magnetkamerans utveckling och betydelse vid MS.
Norske forskaren Einar Høgestøl om MR vid MS, om att hitta tidiga biomarkörer för MS om Brain Age Estimation och att mäta hjärnaktivitet i olika nätverk i hjärnan.
Neurologen Lenka Nováková Nyrén berättar om sin avhandling Biomarkers in Multiple Sclerosis - Monitoring disease activity and treatment efficacy.
Sjuksköterskan och uroterapeuten Anna Martinson de Cárdenas föreläste om MS och blåsbesvär på ett patientmöte under hösten. Ett problem som 70–80 procent av MS-patienterna besväras av. Det handlade om hur problemen yttrar sig och vilken hjälp man kan få – för det finns hjälp att få vid blåsbesvär vid MS.
Neurologen Björn Hedström reder ut skillnaderna mellan trötthet och fatigue vid MS och menar att trötthet med automatik inte kan skyllas på MS.
Tidigare studier har visat att behandling med dimetylfumarat leder till en minskning av antalet lymfocyter, som dock oftast stabiliseras på den nya och lägre nivån.
Uppföljningsdata om Tecfideras effekt och säkerhet redovisades i den nyligen publicerade uppföljningsstudien ENDORSE.
Actrims/Ectrims 2020, Björn Hedström berättar om sitt deltagande på kongressen, virituellt.
E-kurs- En djupdykning i Tysabris® (natalizumab) effekt- och säkerhetsdata.
Många kliniska studier har visat att sjukdomsmodifierande behandling bromsar sjukdomsförloppet vid MS
The fiscal consequences of public health investments in disease-modifying. Kan läkemedel spara pengar åt den offentliga sektorn?
Resultat från 13 års uppföljning av behandling med Tecfidera® bekräftar effekt och säkerhet över tid, ENDORSE.
Animerade och beskrivande filmer om infektion och vaccination.
Uppdaterad produktresumé för Fampyra® (fampidrin) gör att läkemedlet nu kan ges även till patienter med lindrigt nedsatt njurfunktion.
Jan Hillert, professor vid Karolinska Institutet och registerhållare vid svenska MS-registret presenterade färska data från Covid-19-modulen under Biogens webinar som hölls den 3 februari.
9-års uppföljning av behandling med Tecfidera® bekräftar säkerhet och effekt hos patienter med RRMS (interims resultat från ENDORSE).
MS kongressen ACTRIMS/ECTRIMS 2020, Neurolog Björn Hedström berättar om sitt deltagande
Utsättning av Tysabri® (natalizumab) bör övervägas om en patient blir gravid under pågående behandling, och individuell bedömning av nytta i förhållande till risk vid utsättning skall göras. En ny studie undersöker hur gravida kvinnor med RRMS och deras foster påverkas av behandling med Tysabri® under den första trimestern.
Real world data från patienter som behandlas med Tysabri® (natalizumab) med förlängt doseringsintervall...
Publicerad: 2020-05-18
Föreläsning Jan Lycke, Covid-19 och MS: vad vet vi om risker och vaccination
Föreläsning med Anna Cunningham, hur informera barn om MS och MS-stöd till föräldrar med MS
I denna föreläsning diskuteras sambandet mellan kognition, fatigue och depression vid MS.
Subkutan (SC) injektion av MS-läkemedlet Tysabri® (natalizumab) godkändes nyligen av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), baserat på resultat från studierna DELIVER och REFINE.
Beskrivning av T- och B-cellers interaktion vid vaccinering under COVID-19 av MS-patienter.
- Det är en ovan upplevelse att gå på ECTRIMS med fjärruppkoppling!” börjar Anne-Marie Landtblom sin artikel för biogenpro där hon summerar data från den stora MS-kongressen – ECTRIMS
Ibland måste behandlingen med natulizumab avbrytas på grund av att MS-patienten utvecklat en ökad risk för PML (progressiv multifokal leukoencefalopati).
Denna film tar upp behandling med Tecfidera™ (dimetylfumarat) som är indicerat för behandling av skovvis förlöpande MS.
Tysabri (natalizumab) finns i två beredningsformer, intravenös infusion (IV) och subkutan injektion (SC). I denna film får du information om hur man ger Tysabri subkutan injektion.
I den här filmen berättar han också om hur kognition bäst kan mätas...
I den här filmen berättar Tobias Granberg om sin forskning och om en poster om 7-tesla...
Om inte, så kan du nu göra det genom att kontakta din Biogen representant eller via biogenpro.se (beställa material funktionen). Med en kylväska kan patienten hämta ut Tysabri SC på apoteket och säkerställa obruten kylförvaring.
The serological response, adverse effects, and clinical effectiveness of vaccination against SARS-CoV-2 in patients with MS treated with DMTs remains largely unknown.
En forskargrupp från Karolinska Institutet presenterade under ECTRIMS 2021 tre olika postrar. De handlade om huruvida olika riskfaktorer och genetiska faktorer samverkar och ökar risken för MS.
Medelvärdet för lymfocyttalet närmade sig normalgränsen, men nådde inte utgångsvärdet, efter 6 månaders uppföljning hos 95 MS-patienter med lymfopeni efter behandling med Tecfidera™.
Ny forskning visar att Epstein-Barr virusinfektion är en förutsättning för insjuknande i MS, vilket öppnar för att behandling mot viruset skulle kunna hindra uppkomst av sjukdomen.
Enligt en ny studie i Brain kan svåra infektioner under tonåren ge ökad risk att drabbas av MS längre fram. Detta gäller särskilt vid svåra infektioner i hjärna och ryggmärg, men även i luftvägarna.
Det nyligen godkända MS-läkemedlet Vumerity™ (diroximelfumarat, DRF) ger en förbättrad gastrointestinal (GI) tolerabilitet jämfört med Tecfidera™ (dimetylfumarat, DMF). Detta stöds av data från fas 3-studien EVOLVE-MS-2 [1].
From Immunology to immunization - What to consider with Tecfidera™ (dimetylfumarat).
Patientinformationsfilm om Tysabri (natalizumab) subkutan injektion. Filmen berör områden så som Vad är Tysabri? Hur ges Tysabri SC, samt eventuella biverkningar att vara uppmärksam på samt PML.
Fampyra™ (fampridin) är en behandling för förbättring av gångförmåga hos vuxna patienter med multipel skleros med nedsatt gångförmåga (EDSS 4-7).
Webinar om kunskapsläget beträffande vaccination vid MS med fokus på nya data som framkommit under Covid-19-pandemin
Den 13-15 oktober genomfördes ”ECTRIMS 2021 – the Digital Experience” med framgång. Denna rapport skriven av docent Charlotte Dahle fokuserar på kunskapsläget om MS-etiologi, Covid-19 och vaccination.
Ta del av denna förklarande film om behandling med Fampyra™ (fampridin).
Patientinformationsfilm om Tysabri (natalizumab) subkutan injektion. Filmen berör områden så som Vad är Tysabri? Hur ges Tysabri SC, samt eventuella biverkningar att vara uppmärksam på samt PML.
Det verkar som att SARS-CoV-2 kan orsaka ett antal olika neurologiska manifestationer och MS-specialister har tvingats ta itu med detta virus och förstå konsekvenserna för patienter och deras behandling.
I det här avsnittet av BiogenTalks kan du lyssna på sjuksköterskan Trudy Campbell som delar med sig av sitt perspektiv av den nyligen publicerade studien av omvårdnadsstrategier..
I detta avsnitt av BiogenTalks delar professor Gabriel Pardo (OMRF, USA) sina insikter om det strategiska tänkandet som vårdpersonal behöver göra vid sekvensering av behandlingar vid multipel skleros.
Sjukdomsmodifierande behandlingar stör immunsystemet och kan påverka effekten av vaccin. Den här andra delen handlar om hur det fungerar och vilka vaccin MS-patienter kan ta och vilka de inte kan ta.
ECTRIMS 2021 är historia!
Treatment of Relapsing-remitting Multiple Sclerosis – Educational Session 2.
Här går vi igenom grunderna för vaccin. Hur allt började men också vilka olika typer av vaccin som finns idag och hur de fungerar. I nästa del fokuserar vi mer på vad som gäller vid vaccination av personer med MS.
I denna delsummering av ECTRIMS 2021 belyser docent Magnhild Sandberg bland annat Scientific Session 1.
2021 blev återigen ECTRIMS kongressen virtuell i och med det pandemiska läget i världen. Den gick av stapeln under namnet ”ECTRIMS 2021 – The digital experience”.
Detta är delsummering tre av docent Magnhild Sandberg om data som presenterades 2021 på den virtuella ECTRIMS kongressen.
Neurologer i Sverige och Norge har utvecklat fler patientfall för dig att ta ställning till. Vilken diagnos ställer du? Vilken MS-behandling väljer du? Hur tänker du utifrån MR-bilder och andra sjukdomstillstånd?
Den 22 april 2022 beslutade TLV att bevilja subvention för det nya MS-läkemedlet Vumerity™ (diroximelfumarat). Indikationen för Vumerity™ är för vuxna patienter med skovvis förlöpande MS.(1)
Det varierade programmet handlade om nya biomarkörer i likvor, monitorering av neurofilament i blod, vaccinationsimmunologi och en föreläsning om karaktäristik och prognos vid MS hos barn.
SPC för Plegridy tillåter användning vid behov under graviditet och amning.
Att förstå sin behandling är viktigt av flera anledningar. Bland annat för att ta sin behandling på rätt sätt. Det ger också kunskaper om hur behandlingen fungerar och vilken effekt den kan ge. Det är också viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar som kan uppstå och hur man kan förebygga dem.