Biverkningsprofil


De vanligaste biverkningarna (incidens ≥ 10%) för patienter som behandlades med Tecfidera var hudrodnad och mag- tarmbesvär (såsom diarré, illamående, buksmärta, smärta i övre delen av buken). Hudrodnad och mag- tarmbesvär tenderar att börja tidigt under behandlingen, främst under den första månaden, men kan också fortsätta att uppkomma då och då under hela behandlingen med Tecfidera. De vanligast rapporterade biverkningarna som ledde till avbrott (incidens >1%) hos patienter som behandlades med Tecfidera var hudrodnad (3%) och mag- tarmbesvär (4%). Dessa biverkningar kan delvis förebyggas genom att kapseln intas tillsammans med mat. Behandlingen med Tecfidera ska påbörjas gradvis för att minska uppkomsten av hudrodnad och gastrointestinala biverkningar.

I klinisk prövning var säkerhetsprofilen för pediatriska patienter likartad den som tidigare observerats hos vuxna patienter. Vissa biverkningar rapporterades oftare hos barn och ungdomar än hos vuxna, t.ex huvudvärk, magsmärta eller magkramper, illamående (kräkningar), halsont, hosta och smärtsamma menstruationer.

I en studie med friska frivilliga försökspersoner fann man att när acetylsalicylsyra administrerades före Tecfidera så reducerades förekomsten och svårighetsgraden av hudrodnad.  Långvarig användning (>4 veckor) av acetylsalicylsyra för att minska hudrodnad har inte undersökts och rekommenderas därför inte. I produktresumén finns en lista över samtliga rapporterade biverkningar. Fass.se

I placebokontrollerade och okontrollerade kliniska studier har totalt 2 513 patienter fått Tecfidera i upp till 12 år med en total exponering som motsvarar 11 318 personår. Erfarenheten från okontrollerade kliniska prövningar är förenlig med erfarenheten från de placebokontrollerade kliniska prövningarna. Se incidensen nedan för selekterade biverkningar från de placebokontrollerade studierna DEFINE* och CONFIRM**.

* Placebo n=408, Tecfidera BID n=410
** Placebo n=363, Tecfidera BID n=359

 

  • Lymfocyttalen sjönk med i genomsnitt cirka 30% under det första behandlingsåret och stabiliserades därefter. Medel – och medianvärden för lymfocyttalenhöll sig inom normala gränser. Lymfocyttal på < 0,5 × 109/l observerades hos < 1 % av patienterna som fick placebo och 6 % av patienterna som fick Tecfidera. Ett lymfocyttal på < 0,2 × 109/l observerades hos 1 patient som behandlades med Tecfidera och inte hos någon patient som fick placebo.
  • Ingen ökad incidens av allvarliga infektioner hos patienter med lymfocyttal <0,8x109/L
  • Risken för infektioner, allvarliga infektioner och opportunistiska infektioner med Tecfidera var jämförbar med placebo
  • Den totala förekomsten av renala biverkningar var jämförbar för Tecfidera och placebo – det fanns dock en liten skillnad mellan Tecfidera BID (9%) och placebo (7%) för proteinuri. 

Varningar och försiktighet

Patienter som behandlas med Tecfidera kan utveckla lymfopeni. Innan behandling med Tecfidera inleds ska en aktuell differentialräkning, inklusive lymfocyter, utföras. Om det visar sig att lymfocyttalet är lägre än det normala intervallet, bör en grundlig bedömning av möjliga orsaker göras innan behandling med Tecfidera inleds. Tecfidera har inte studerats på patienter med befintligt låga lymfocyttal och försiktighet måste därför iakttas när dessa patienter behandlas. Behandling med Tecfidera ska inte inledas hos patienter med svår lymfopeni (lymfocyttal < 0,5 × 109/l). Efter inledd behandling måste differentialräkningar, inklusive lymfocyter, utföras var tredje månad.


På grund av ökad risk för PML rekommenderas ökad vaksamhet hos patienter med lymfopeni som följer:

  • Tecfidera ska sättas ut hos patienter med långvarig svår lymfopeni (lymfocyttal < 0,5 × 109/l) som pågår i mer än 6 månader.
  • Hos patienter med konstant måttligt minskade absolutantal lymfocyter ≥ 0,5 × 109/l och < 0,8 × 109/l under mer än sex månader ska Tecfidera-behandlingens nytta/risk omprövas.
  • Hos patienter med lymfocyttal under den lägsta gränsen för normalvärde (LLN) såsom definierad enligt det lokala laboratoriets referensområde, rekommenderas regelbunden kontroll av absolutantal lymfocyter.

Lymfocyttalen ska följas upp fram till återhämtning. Vid återhämtning och i frånvaro av andra behandlingsalternativ, bör besluten om huruvida behandlingen efter behandlingsavbrott med Tecfidera ska återupptas eller inte baseras på klinisk bedömning.

Fall av PML (Progressiv Multifokal Leukoencefalopati) har förekommit i samband med Tecfidera och andra läkemedel som innehåller fumarater vid lymfopeni (lymfocyttal under LLN*). Långvarig måttlig till svår lymfopeni förefaller öka risken för PML med Tecfidera, men risken kan inte uteslutas hos patienter med mild lymfopeni.

*LLN: lower limit of normal (nedre normalgräns)


Biogen-05784 september 2022
Senast uppdaterad: 2022-10-10

REFERENSER:

1, Tecfidera SPC


Tecfidera™ (dimetylfumarat), Rx, ATC-kod: L04AX07
Enterokapsel 120/240 mg. F, inom förmån.
Baserad på SPC 03/2024.

Indikation: Vuxna och pediatriska patienter från 13 års ålder med skovvis förlöpande multipel skleros. Kontraindikation: Misstänkt eller bekräftad progressiv multifokal leukoencephalopati (PML). Varning och försiktighet: Patienter kan utveckla lymfopeni vilket bör tas i beaktande under behandlingen. Lymfopeni är en riskfaktor för PML. Graviditet: Som en försiktighetsåtgärd bör man undvika användning av Tecfidera under graviditet. Amning: Ett beslut måste fattas om man ska avbryta amningen eller avbryta behandling med Tecfidera efter att man tagit hänsyn till fördelen med amning för barnet och fördelen med behandling för kvinnan.

För ytterligare information om dosering, kontraindikationer, varningar och försiktighet, biverkningar, förpackningar och pris vänligen se www.fass.se. Biogen-19321 april 2024

Läs mer

Praktiska råd

Administrering av Tecfidera.

Läs mer